Logo
0%
Bezig met laden ...
 laat ons vertrekken 
Uittips met foto

 

 

 

Geraardsbergen en omgeving

 

 

 

De Nachtwacht achterna

Niet het schilderij, maar de serie over een elf, weerwolf en vampier.

De muur van Geraardsbergen kent iedereen wel, maar wist je dat er in Geraardsbergen opnames gemaakt werden voor de populaire Ketnet serie Nachtwacht? Ook in de dorpjes Zarlardinge en Goeferdinge vinden we locaties terug die aan bod komen in deze serie.

Hoe graag ik dit zou willen, de locatie van het dorp “Schemermeer” meedelen, kan ik niet doen. Dit is immers privéterrein, dewelke op sommige dagen te bezichtigen is, bv wanneer er een evenement is. Wel verklap ik graag dat het in Zarlardinge is. Wie de hoeve echt wil zien, zal zelf wat opzoekingswerk moeten doen…Google is hierbij je best vriend. Graag dring ik erop aan om eerst toestemming aan de eigenaars te vragen alvorens het terrein te betreden!

De volgende stop is Goeferdinge, ook hier vinden we een hoeve terug. Deze locatie werd gebruikt in de aflevering “De Cycloop”.

Nood aan rust en ontspanning: dan is het park van Geraardsbergen de plaats waar je moet zijn. Hier is het rustig vertoeven, maar vind je ook meteen terug locaties terug. Hoewel het park zelf ook het decor vormde, zoek je best ook naar de Sint-Adriaans-abdij en het Abtenhuis. Voor 2 andere locaties, moet je elders zijn: kasteel van Beavoorde, waar de aflevering “Skulltor de Riddergeest” opgenomen werd en het Begijnhof van Lier, waar je je in de kleine straatjes van “Shemermeer” waant.

Plan jij ook een bezoekje aan Geraardsbergen? Vergeet dan niet om eerst Visit Geraardsbergen te bezoeken!

 

 

 

Dinant

 

 

 

Hoog, hoger, hoogst in Dinant

De stad van de saxofoon.
« van 2 »

Het is geen grote stad, en toch is hier zoveel te beleven dat een dag er zo voorbijvliegt.

Alvorens we de stad binnenkomen, komen we de Bayard-rots tegen. Het is te zeggen: op voorwaarde dat je langs het zuiden de stad binnenrijdt, enkel dan kun je je wagen tussen de rotsen murwen.

Een beetje geschiedenis: volgens de legende kwamen de vier Heemskinderen Ritsaart, Writsaart, Adelaart en Reinout op hun vlucht door de Ardennen plots aan een naaldvormige rots aan de Maas. Door het hoogwater konden ze er echter niet omheen waden. Dus nam hun onstuimige ros Beiaard een aanloop en zette zich met een hoefslag af tegen de rots om te springen. Zo kwam de monoliet aan z’n nam.

We parkeren onze wagen om te voet de stad te verkennen. Als eerste wandelen we over de Charles de Gaulle brug. Een attractie op zich, waarbij we al even zoet zijn met de kleurrijke saxofoons te ontdekken. In de hele stad zijn er in totaal 28 te ontdekken, maar de meesten staan op deze brug. Sinds 2010 staan ze er al, nav de expo Art on Sax, ter ere van Adolphe Sax (uitvinder van de saxofoon).

Eens de brug over, heb je een prachtig uitzicht over de kerk en hogerop Citadelle. Nog even wachten op een toeristenboot en je hebt zo een postkaartje geschoten!

In deze stad een hongertje hebben, kan echt geen kwaad: er is keuze in overvloed wat eetgelegenheden betreft, zoals het een toeristisch stadje betaamt.

Tijd om naar hogere oorden te trekken. Je krijgt de keuze tussen trappen of een kabellift. Echte toeristen die wij zijn, kiezen wij uiteraard voor de…kabellift! Eens boven, is er, in het ticket van de kabellift, de toegang tot de Citadelle inbegrepen (hoewel het eigenlijk omgekeerd is). Wie graag wat bijkomende geschiedenis wil, kan bvb deze site raadplegen.

Neem zeker je tijd om de Citadelle te ontdekken, er is immers veel om te zien en te beleven!

Na ons bezoek, is het terug richting auto, maar niet zonder onze vriend Adolphe Sax even dag te zeggen. Hij mag immers uitrusten op een bankje in de Rue Sax voor “La Maison de Monsieur Sax”, een centrum waar zijn leven en werk belicht word.

Plan jij ook een bezoekje aan Dinant? Vergeet dan niet om eerst de website van Dinant te bezoeken!

 

 

 

Zeeland

 

 

 

Schipper, mag ik overvaren?

“Vakantie in België” gaat vreemd: we trekken een dagje naar Nederland.

We trekken toch eens naar het buitenland, toch blijven we dichtbij: we gaan namelijk eens tot Zeeland. Wees gerust: verder dan dit gaan we niet. De bedoeling is immers dat het “vreemdgaan” mogelijk is zonder overnachting in het buitenland.

En in Zeeland kan dat perfect, waarbij je jezelf een echt vakantiegevoel kan schenken. Tenminste, als je geen vrees hebt om te varen, want we rijden eerst tot Breskens waar we de fast ferry tot Vlissingen nemen. Er zijn 2 mogelijkheden: je gaat te voet of je neemt de fiets mee.

Eens aangekomen in Vlissingen, zijn er meerdere opties:

  • Je blijft in Vlissingen zelf, naar het centrum kan te voet of per bus. In het centrum zijn er enkele winkels, maar de grote ketens zal je hier niet aantreffen. Combineer het centrum bijvoorbeeld met “muZEEum”. Dit is een maritiem museum, gelegen aan de jachthaven van de stad.
  • Je neemt de trein of bus tot Middelburg, een leuke kleine stad, maar met verscheidene winkels.
  • Of waarom niet de kustlijn volgen? Eén van de dorpjes die je op deze manier tegenkomt is Zoutelande…waar hoorden we dit nog?

Wie niet graag per boot reist, kan ook naar Zeeland trekken. Vanuit België zijn er 2 opties om Zeeland per wagen te bereiken:

  • In Terneuzen kun je de Westerscheldetunnel gebruiken. Het gebruik van deze 6,6km lange tunnel is echter betalend.
  • Voor wie tol wil vermijden of voor wie dit geen omweg is: via de ring van Antwerpen.

Per auto kun je uiteraard nog wat verder in Zeeland. Zo kun je bijvoorbeeld eens naar de Deltawerken, de grootste stormvloedkering ter wereld, gaan.

Plan jij ook een bezoekje aan Zeeland? Vergeet dan niet om eerst Zeeland Visit te bezoeken!

 

 

 

Lokale producten

 

 

 

Reis lokaal, koop lokaal

In België valt er steeds wat te eten of drinken.

En die lokale producten, dat is heus meer dan bier, frieten of chocolade! Enkele voorbeelden:

  • Appelen en peren uit Haspengouw
  • Witloof uit Vlaams-Brabant
  • Asperges
  • Speculoos
  • Ok, we kunnen er niet onderuit: bier
  • Kaas
  • Honing

Niet enkel is het leuk om lokaal te kopen, ook is het vaak ecologischer. Denk maar aan de korte keten: vlees of melk direct bij de boer kopen.

Een andere manier om lokaal te kopen en hierbij ook nog eens mensen te ontmoeten is een “Buurderij”. Op de Buurderij bepaalt de boer z’n eigen prijs, waardoor die zeker is van een eerlijke verloning. Een Buurderij kan plaatsvinden in een school, een cultureel centrum of zelfs bibliotheek.

Dit combineren met een Vakantie in België, maakt het niet alleen heel leuk, het verkleint ook nog eens je ecologische voetafdruk!

 

 

 

Bokrijk

 

 

 

Fietsen door het water

Letterlijk, echt!

Door het water fietsen, het is en blijft iets bijzonder. Toch kan het, meer bepaald in Limburg. De mogelijkheden zijn eindeloos: je maakt een fietstocht vanuit Genk of omstreken of je blijft gewoon in de buurt van Bokrijk.

Ben je niet zo’n fervent fietser, dan kun je de auto nabij Bokrijk parkeren (een betalende parking!). Van hieruit kun je er ook perfect te voet naartoe, want door het water wandelen is ook een optie!

Voor wie niet graag lange wandelingen en/of fietstochten maakt: combinaties zijn er in overvloed: combineer het wandelen/fietsen door het water met een stadsbezoek te Genk, een bezoek aan Bokrijk (betalend) of het grote speelplein nabij Bokrijk (dat speelplein is gratis toegankelijk).

Plan jij ook een bezoekje aan Bokrijk en omgeving? Vergeet dan niet om eerst de website van Bokrijk te bezoeken!

 

 

 

 

Mechelen & omgeving

 

 

 

Beestig Mechelen

Het voorbeeld van een stad die zichzelf opnieuw als toeristische trekpleister wist uit te vinden.
« van 3 »

Om eerlijk te zijn, een stad die ik persoonlijk nooit echt leuk vond, gaf mij maar Leuven of Hasselt. Maar zie hoe zaken kunnen verkeren. De stad Mechelen doet er naar mijn gevoel héél veel aan om een frisse en moderne stad te worden. Zo wordt het station helemaal onder handen genomen, het resultaat van het eerste nieuwe perron mag er echt zijn! Ook de ringweg werd helemaal heraangelegd, wat de stad nog wat bereikbaarder maakt. Maar jullie willen weten wat er te doen is in Mechelen, wel dat is best veel:

  • Shoppen uiteraard… De meeste grote ketens zijn aanwezig in de winkelstraten van Mechelen. Zaterdag kun je gratis aan de bioscoop parkeren, een shuttlebusje brengt je vervolgens naar het centrum.
  • Eten en drinken: verspreid in het centrum vind je heel veel leuke eet en drink gelegenheden. Vooral de Vismarkt is gevuld met leuke terrassen bij mooi weer.
  • Een bezoek aan de Sint-Romboutstoren, waar je een perfect uitzicht over Mechelen en héél ruime omgeving hebt.
  • Herdenk een zwarte periode in de geschiedenis en bezoek Kazerne Dossin
  • Het speelgoedmuseum, gelegen aan het station Nekkerspoel. Hoewel het museum niet zo modern opgevat is, zijn hier unieke en leuke speelgoedstukken te vinden.

Enkele aanraders, waar je nog bijkomend vervoer vanuit het centrum voor nodig hebt (bvb De Lijn):

  • Eerder nood aan beweging? Dan moet je in Arenal zijn, waar je je oa kan uitleven op heuse trampolines.
  • Of trek naar Muizen, waar het bekende dierenpark Planckendael op je wacht.
  • Doe, beleef, ontdek…al spelend in het wetenschapspark Technopolis.

Vervelen is dus niet mogelijk in Mechelen!

Plan jij ook een bezoekje aan Mechelen? Vergeet dan niet om eerst Visit Mechelen te bezoeken!

 

 

 

Kampenhout

 

 

 

De regenboog achterna

Dorp aan 2 steenwegen, met prachtige natuur, maar helaas ook een rampzalige geschiedenis.

Kampenhout, een gemeente waar 2 grote steenwegen elkaar kruisen: de N21 en de N26, ofwel de Haachtsesteenweg en de Leuvensesteenweg. De gemeente is echter veel meer dan dat!! Sla van de steenweg eens een zijstraat in: je vindt er nog prachtige stukjes natuur, met wat geluk spot je wel een ooievaar!

Of ga eens tot Berg en sta even stil bij het monument dat de vliegtuigramp uit 1961 herdenkt. In dat jaar crashte op deze plaats een Boeing 707 van Sabena neer, dit vlak voor de landing na een vlucht uit New York.

Terug op adem komen en wat positievere vibes opsnuiven kan aan Kampenhout Sas. Het water van de Dijle dat Leuven met Mechelen verbindt, is een bron van ontspanning. Met wat geluk zie je een boot die door de sluis gaat om vervolgens koers te zetten naar Mechelen of Leuven.

Plan jij ook een bezoekje aan Kampenhout? Vergeet dan niet om eerst de website van Kampenhout te bezoeken!

 

 

 

Heverlee

 

 

 

Abdij van Park

Rust in een drukke studentenstad.

Aan de rand van Leuven vinden we een deelgemeente: Heverlee. Deze deelgemeente is onder andere gekend doordat hier enkele gebouwen van de universiteit te vinden zijn. Er is echter ook een verborgen pareltje te vinden: Abdij van Park. Wil je een rustige wandeling, gecombineerd met wat mooie gebouwen, dan is deze plaats een absolute aanrader. Dat deze plaats bovendien goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, is een zeer leuk en interessant weetje!

Plan jij ook een bezoekje aan de abdij van Heverlee? Vergeet dan niet om eerst Visit Leuven te bezoeken!

 

 

 

 

Borgloon

 

 

 

Blijven plakken aan het doorkijkkerkje

Wat wil je ook: na een bezoek aan een stroopfabriek…

Veel velden met appelen en peren…het is duidelijk dat we ons in Haspengouw bevinden. Niet enkel in Luik maakt men stroop, ook in de regio is er heerlijke stroop te verkrijgen, van appelen of peren die in de buurt geoogst werden. Ben je niet zo’n zoetebek of heb je gewoon geen honger? Geen probleem! De streek heeft ook gedacht aan enkele kunstwerken in het midden van de velden.

Zo kun je het overbekende “doorkijkkerkje” (officiële naam: “Reading between the Lines”) van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh) vinden in Borgloon. Het leuke is dat dit kunstwerk zich midden in de natuur bevindt en daarmee voor iedereen toegankelijk is, op elke moment van de dag. Waarom niet eens het doorkijkkerkje bij zonsondergang platen?

Gezien de bekendheid van het doorkijkkerkje, komen er later nog enkele kunstwerken aan bod in een apart verslagje. Het zou immers zonde zijn om de andere kunstwerken in de schaduw te plaatsen!

Plan jij ook een bezoekje aan Borgloon? Vergeet dan niet om eerst de website van Toerisme Borgloon te bezoeken!

 

 

 

De Zoo

 

 

 

Van Apen naar Zeehonden

Allemaal beestjes.

De Zoo, vlak aan het station van Antwerpen en daarmee zeer goed bereikbaar. Er zijn dieren buiten, maar is het slecht weer, zijn er ook binnen voldoende dieren te zien. Zijn de kinderen te druk? Laat ze dan zelf even aap worden in 1 van de speeltuinen. Ik zou veel meer kunnen schrijven en tonen, maar waarom het niet zelf ontdekken?

Plan jij ook een bezoekje aan Zoo Antwerpen? Vergeet dan niet om eerst de website van Zoo Antwerpen te bezoeken!

 

 

 

De Panne

 

 

 

Naderend onweer in De Panne

Maar het kan ook uiteraard bij mooi weer, jij kiest.

Wie met de trein in De Panne aankomt, komt eigenlijk in deelgemeente Adinkerke aan. Hier zijn zelfs nog verwijzingen van te vinden aan het prachtige stationsgebouw. Van hier heb je zowat 3 keuzes:

  • Je gaat te voet naar het alombekende pretpark dat vlak naast het station ligt.
  • Je stapt op de kusttram om richting strand te trekken.
  • Misschien een redelijk verrassende keuze: met een bus van “DK Bus” naar de grens of zelfs Frankrijk trekken. Meer info over de mogelijkheden op dkbus.com.

Als je op die kusttram richting strand stapt, doe dan eens iets anders en ga bijvoorbeeld vlak voor een onweersbui! Het strand zal niet veel bezoekers hebben en je ziet onze zee op z’n mooist, echt! Hier zien we het strand van De Panne, met het bekende standbeeld van Leopold I. Als vliegtuigspotter zijnde, had ik het geluk dat een F16 enkele oefeningen kwam uitvoeren boven het strand.

De Panne is echter veel meer dan enkel het strand! Zo is er het natuurgebied ‘Duinpanne’ waar je het duin-, kust- en zeeleven kunt beleven. Je hebt er ook de architecturaal interessante en geklasseerde Dumontwijk. De hitte van de zomer kan je vermijden, door het Calmeynbos te bezoeken, waar je 66 hectare hebt om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paard te rijden.

De Panne/Adinkerke ligt vlak aan de grens van Frankrijk. Met DK Bus kun je vanaf het station tot aan de ex-grenspost rijden, of zelfs verder naar Leffrinckoucke, van waar je dan een bus naar Dunkerque kan nemen. Want eerlijk is eerlijk: hoewel zo’n ex-grenspost nog steeds een stukje magie is, veel valt er niet te beleven.

Plan jij ook een bezoekje aan De Panne? Vergeet dan niet om eerst Visit De Panne te bezoeken!

 

 

 

Genk & omgeving

 

 

 

Per spoor naar de mijnen

Maar je zal wel zelf moeten trappen.

Het dorpje Munsterbilzen in Limburg is een heel klein dorpje, maar met een hele leuke attractie: Railbike. Je kunt er fietsen op het spoor, waarbij je de prachtige uitzichten er gratis bijkrijgt. Nadien is er keuze te over: Bokrijk ligt op een steenworp van Munsterbilzen, maar ook de C-Mine in Genk is niet veraf en een aanrader.

In C-Mine kan je boeiende verhalen over de mijn horen, zien, ruiken, … Ook verdwalen in het labyrint is er een optie. Op het terrein zijn er ook vaak interessant exposities. Check dus steeds de website van C-Mine om je bezoek te plannen!

Plan jij ook een bezoekje aan Railbike of C-mine check dan zeker eens deze sites:

 

 

 

Veurne & Beauvoorde

 

 

 

De 3 torens van Veurne

En nog maar eens de Nachtwacht achterna.

Een bezoekje aan de Westkust? Breng dan ook zeker eens een bezoek aan Veurne. Kom je met de trein aan in Veurne, dan zal je een prachtige, vroegere, stationsgebouw zien, waarvan de toekomstige functie niet gekend is. Van hieruit is een het kleine wandeling tot aan het marktplein, waar je de mooie 3 torens kan bewonderen (de torens Sint-Walburgakerk, Sint-Niklaaskerk en het Belfort). Of de bekende trappen: nee geen echte trappen, maar de gevels van de cafeetjes op de markt. Een hongertje? Persoonlijk zou ik een stukje Veurnse meringuetaart aanraden. Dit kun je bijvoorbeeld in tea-room Verdonck vinden.

In het stadspark, dat vanaf de Grote Markt via een steegje bereikbaar is, komen we een bekende schilder tegen. Niemand minder dan Paul Delvaux is ereburger van Veurne (meer weten? Klik hier). Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat je in het park een buste van deze schilder tegenkomt.

Ben je met de wagen of fiets: zak dan zeker eens naar Beauvoorde af, waar een prachtig kasteel verscholen ligt. Een klein weetje: dit kasteel diende oa als decor voor een aflevering van het Ketnet programma “Nachwacht”.

Plan jij ook een bezoekje aan Veurne? Vergeet dan niet om eerst de website van Veurne te bezoeken!

 

 

 

Remouchamps & Monde Sauvauge

 

 

 

Op safari in België

En op ontdekking in grotten.

Remouchamps, een leuke plaats in de provincie Luik. En leuk, zeg ik niet zomaar, want hier liggen de activiteiten niet ver uiteen. Het leuke is dat je bij aankomst aan 1 van de 2 activiteiten ervoor kan kiezen een combiticket te kopen.

Wij startten met de grotten, waarvan de ingang zowat in het centrum ligt. Misschien zijn deze minder gekend dat de andere grotten, waar we vaak reclame van zien, maar daarom zeker niet minder indrukwekkend! De gidsen leken ons stuk voor stuk gepassioneerde mensen die ook tijd namen om zaken uit te leggen.

Ook in België is een safari mogelijk! In Monde Sauvage, een 10tal minuutjes van het centrum rijden, kun je met je eigen auto door het park rijden. Zo waan je je een klein beetje in Afrikaans park. Uiteraard kan je ook te voet door het park, zo ben je meteen ook zeker van een hele dag plezier!

Plan jij ook een bezoekje aan Remouchamps? Vergeet dan niet om eerst Ardennes Etape te bezoeken!

 

 

 

Oostduinkerke

 

 

 

Werelderfgoed in Oostduinkerke

Garnaalvissers te paard.

Uniek in België, wat schrijf ik nu, uniek in de wereld! Zo uniek dat het zelfs op de lijst van werelderfgoed staat! De garnaalsvissers in Oostduinkerke. Deze vissers, vangen garnalen op de overbekende “Brabanders”. Eens ze terug op de dijk zijn, worden de garnalen klaargemaakt en verkocht. Snel zijn is hier de boodschap, want de vangst is zo uitverkocht.

Krijg je maar niet genoeg van de visserij? Trek dan landinwaarts. In het dorp kun je immers het Nationaal Visserijmuseum bezoeken. Drink hier zeker ook iets in Estaminet De Peerdevisscher, de museumherberg van het NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum..

Plan jij ook een bezoekje aan Oostduinkerke? Vergeet dan niet om eerst Visit Koksijde te bezoeken!

 

 

 

Coo

 

 

 

De watervallen van Coo

Een bezoek aan de watervallen en het pretpark ernaast.

Coo, een plaatsje in de Ardennen, daar is het dat we de bekende watervallen (door de mens gecreëerd) vinden. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn de watervallen met hun 15 meter, niet de hoogste van België. Hiervoor moeten we naar de vallei van de Warche. De waterval van Reinhardstein is een waterval vlak bij de gelijknamige burcht Reinhardstein in het Belgische Ovifat-Robertville.

Desalniettemin dankt het plaatsje Coo zijn bekendheid aan deze watervallen. In de jaren 50 werd een stoeltjeslist geopend, die bezoekers tot 220 meter hoogte brengt. Dit werd gevolgd door een kartbaan, minigolf en speeltuin. Toen in de jaren 70 de zoon van de oprichter de fakkel overnam, werd het gebied uitgebreid met enkele attracties (waaronder een oldtimer, 2 bobsleebanen en een achtbaan). Télécoo was geboren. Nog nooit van dit park gehoord? Dat kan, want vandaag is het park bekend onder de naam Plopsa Coo. De stoeltjeslift, bobsleebanen en achtbaan maken nog steeds deel uit van het park.

Plan jij ook een bezoekje aan Coo? Vergeet dan niet om eerst de website van Stavelot te bezoeken!

 

 

 

Meer zien? 

Zelf tips posten? Op zoek naar ideeën? Een vraag die je wil delen? Op zoek naar een vakantiewoning? Extra tips?
En als dit nog niet voldoende is om lid te worden van de groep: af en toe kun je iets winnen. Het gaat dan steeds om iets dat in verband staat met een vakantie of uitstapje in België.
 

Maak je lid van de Facebook groep!

 

 

 

 

© 2020 -  | Vakantie in België & Merlin's mind Fotografie | Disclaimer & privacy
Foto's op deze site mogen niet ongevraagd gebruikt worden, gebruik je toch graag 1 van de foto's? Contacteer me dan hier.

Bezoek Vakantie in België hier

of